Friday, January 29, 2010 0 comments


Kebangkitan Mahasiswa Menentang Kezaliman dan Ketidakadilan


Selama ini kita sering diceritakan tentang kehebatan Mahasiswa zaman Anwar Ibrahim yang berani dan kebangkitan Mahasiswa Islam diera tahun-tahun 80-an. Namun tahun ini kebangkitan Mahasiswa yang berlaku dikebanyakan kampus tidak kurang hebatnya.

Walaupun mereka orang-orang muda, tetapi jiwa mereka cukup dewasa untuk mengenal erti hak dan tanggungjawab perjuangan. Sudah lama tidak mendengar Polis dipanggil ke dalam kampus untuk menghalang demontrasi Mahasiswa.

Apa yang berlaku di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sangat menarik kerana disana jelas sudah berbunga erti demokrasi. Walaupun ada usaha menghalang, namun demontrasi menentang keputusan Pilihanraya Kampus bagi dua Fakulti yang sepatutnya dimenangi oleh Pro-Mahasiswa telah berjaya membuka mata ramai pihak.

Jelas Mahasiswa yang hadir adalah golongan yang peka terhadap hak mereka, dan saya puji sikap berani mereka untuk nyatakan kebenaran walaupun dihalang dengan Polis dan pasukan FRU.

Keadaan sedikit berbeza di Universiti Malaya (UM), dimana lebih 200 Mahasiswa berdemontrasi dihadapan pejabat Naib Canselor dan akhir berjaya mendesak NC, Ghauth Jasmon keluar untuk mengadakan rundingan dengan wakil mereka.

Walaupun tegang, namun saya tidak dapat menolak untuk memuji tindakan NC UM yang ternyata berani dan sudi untuk berbincang. Ini sama sekali tidak berlaku di UKM kerana pihak pengurusan menyerahkan sepenuhnya kepada pihak Polis untuk menyelesaikan masalah mereka.

Di UPM pula, belum ada sebarang demontrasi dibuat walaupun pihak Universiti nekad membatalkan kemenangan calon-calon Pro-Mahasiswa yang menang atas alasan berkempen secara berkumpulan dan mengunakan medium Facebook untuk promosikan calon.

Setakat ini belum ada maklumat dari kampus lain. Begitu juga dengan isu ‘Rasuah’ Umno kepada NC Universiti Tun Hussien Onn (UTHM) yang mengetuai Pilihanraya untuk memenangkan calon Pro-Aspirasi.

Kesimpulan yang saya boleh katakan hari adalah, Pro-Mahasiswa tetap menang dihati mahasiswa dan rakyat kerana mereka berjuang dalam keadaan pihak pengurusan Universiti yang mengelolakan Pilihanraya bersikap curang.

Malah campurtangan Umno memberikan imej yang buruk kepada Universiti yang ternyata sanggup menganiaya calon-calon Pro- Mahasiswa. Jelas Universiti berbelah bahagi antara kepentingan Umno dan Mahasiswa.

Inilah politik kampus, semoga perjuangan mereka akan kekal dan istiqamah sama seperti yang ditunjukan hari ini. Umno selalu bangga mengatakan mereka berjaya tumpaskan Pro-Mahasiswa di Universiti, tapi mereka selalu alpa dengan kemenangan ini, dan akhirnya bila keluar universiti, ramai bekas-bekas ahli kumpulan Pro-Aspirasi menyertai Pakatan. Ini kerana mereka sudah mengetahui kejahatan Umno yang sebenarnya.ini adalah sebahagian video yang saya sempat rakam sebelum berlaku rusuhan. Seorang sahabat seperjuangan mengatakan hak mahasiswa sebelum FRU menyerang kami.

No Response to " "

Post a Comment